Slim huis/wonen, Domotica, Thuis Bioscoop, Thuis netwerken, Privé Cloud voor Thuis, Media systemen? Toekomst muziek? Niet echt meer!!

Niet alleen in het bedrijfsleven zorgt de techniek voor snelle veranderingen. Sterker nog, Jan Modaal heeft thuis meer mogelijkheden en het dan ook vaak nog beter geregeld als op het werk. Voor de techniekmarkt is immers deze doelgroep veel groter, bezit een grotere diversiteit aan wensen en mogelijkheden en is ook nog eens sneller te bereiken. Voor de producenten en leveranciers is er echter geen tijd om stil te zitten. Want wat vandaag verkocht wordt, was gisteren eigenlijk al oud nieuws. De globale digitalisering heeft alles in een extra versnelling gegooid. CD, DVD, Bleu-Ray staan al naast de grammofoonplaten in de kast. Walkman, MP3-speler huh?? De Personal Computer bestaat nog net, omdat de “die hard” gamers er nog bij zweren en hier nog vaak de hoogste capaciteit en kracht mee te behalen valt. Maar het is een uitstervend ras. Laptops, Tablets en natuurlijk de Smartphones staan al enige tijd ruim aan kop.

In de meeste huishouden is de media-box (Apple-TV, Chromecast, Androidboxen) , een slimme NAS-drive, Smart-TV en homecinema systemen al een groot begrip. Domotica (Smart-Home devices) timmert nu ook aan de weg. Al uw andere huishoudelijke apparaten en systemen worden slimmer gemaakt en voorzien van digitale aansturing. De centrale verwarming, de rolluiken, de verlichting, de koelkast, koffiezetapparaat, wasmachine, de beveiliging (camera, ramen en deuren)etc. etc. Netwerken via glasvezelkabels, UTP/COAX kabels, draadloze netwerken met ongekende snelheden en netwerk via het elektriciteit netwerk in uw pand of woning zorgen allemaal voor veel verschillende mogelijkheden. Deze zijn meestal ook nog eens allemaal via een “privé netwerk” verbonden met ons grootste publieke netwerk, Internet. Buitenshuis kunt u dan via straling of satelliet providers weer via Internet in contact komen met uw thuisnetwerk. 3G, 4G, 5G?, Privé satellietverbindingen zijn nog aan de prijzige kant, maar voor hoe lang? Deze worden nu nog via grote commerciële organisatie/providers gereguleerd door overheden wereldwijd aangeboden. Gecodeerde schotels voor de satellieten en grote beveiligde zendmasten voor G netwerken. Uw Wifi thuis is een zelfde principe met minder bereik en niet gekoppeld aan andere netwerken. ZIGGO heeft dit een paar jaar geleden voor haar gebruikers wel allemaal aan elkaar verbonden. Hierdoor kunnen zij in de buurt van andere ZIGGO-gebruikers “gratis” gebruikmaken van het WifiSpots-netwerk. Hetgeen nu volgens ZIGGO zelf ondertussen de 2 miljoen spots gepasseerd is.

Het grote nadeel!
Het grote nadeel van de vele mogelijkheden en snelle ontwikkeling van de techniek is dat er veel, heel veel, enorm veel aanbod is en dan ook nog eens een grote diversiteit aan aanbieders. Iedere producent, leverancier of andere onderneming probeert hier zijn aandeel aan te verdienen. Het betreft toch altijd nog een investering uit je portemonnee en koop je niet per ongeluk het verkeerde of een verouderd model, type of systeem.

 

(Afstands)Bedieningen
Een bekende vooruitgang, wat je onder de noemer Smart-Home kan zetten, was decennia geleden de afstandsbediening. Via infrarood of een radiosignaal (frequenties)kon en kan je bijna alles bedienen vanuit je luie stoel. Dit leidde en leid nog steeds in veel gevallen tot een huis vol AB’s! Een universele AB bracht en brengt soms de oplossing om alles met 1 remote te bedienen. Het is de fabrikanten nooit “gelukt” om een gezamenlijke remote met gelijke standaarden te ontwikkelen. Helaas zien we dat nog steeds terug in de digitale communicaties van en naar onze verschillende apparaten. De verschillende communicatieprotocollen zorgen er nog steeds voor dat niet alles vanuit 1 aansturing kan worden geregeld. Sommige bedrijven, als Samsung bijvoorbeeld, zijn druk met het ontwikkelen van een standaard, via radioprotocollen en IPv6. Gelukkig kunnen we nu wel dankzij cloudapplicaties alles via 1 Smart apparaat bij elkaar brengen en bedienen. Er zijn al applicaties die deze verschillende bedieningen bij elkaar brengen in 1 App. Toch blijft het jammer dat elke fabrikant weer haar eigen remote-app ontwikkeld en er bij Smart televisies eigen applicatie systemen worden geleverd, waardoor de “Apps” niet uitwisselbaar zijn. We houden zo wel meer mensen aan het werk, maar is eigenlijk overbodig, aldus 2Progress! Deze concurrentie houdt de markt en ontwikkelaars scherp waardoor innovatie en ontwikkeling wordt bevorderd, zal men opvoeren als argument. De techniek gaat de laatste jaren zo snel, misschien wel te snel, dat veel bedrijven worden opgescheept met het continu veranderen van hun processen en procedures t.b.v. de techniek en niet gestuurd door hun corebusiness. Veranderen om te veranderen! Techniek verbeteren betekent dus niet automatisch vooruitgang. Dat is waar 2Progress voor staat en u bij wil en kan helpen. Niet met snelle praatjes, maar met eerlijkheid, duidelijke inzichten en overwegingen.

Datagroei en Cloud voor thuis??
De hoeveelheid data die we met z’n allen genereren is bijna niet bij te houden. De volle archiefkasten, CD/DVD rekken, boekenkasten en de uitpuilende dressoirs bij mensen thuis worden allemaal gedigitaliseerd. Homevideo, fotoalbums, muziek, webshops (online producten en fysieke producten aanbod), administratie paparassen en overige briefpapieren, noem het maar op!
De opslagcapaciteiten van vele apparaten is dan ook enorm gegroeid. Omdat, net als in het zakelijk leven, ook bij de mensen thuis veel vertrouwelijke en privé documenten nu digitaal bewaard worden, is er een grote behoefte gekomen naar het veiligstellen van deze documenten. Zeker de media-documenten behoeven veel ruimte. In veel huishoudens staan deze verspreid op allerlei opslagmedia van verschillende apparaten. De thuis NAS oplossing biedt voor sommigen een oplossing, vaak ook gebruikt als back-up medium. Lijkt veilig, maar wanneer deze systemen corrupt of kapot gaan zijn ze moeilijk te herstellen.
Veel mensen hebben ook hun data opgeslagen op CD, DVD of zelfs Blue Ray. De levensduur van deze schijven is niet eeuwig en wanneer niet goed bewaard zelfs van korte duur. Hierdoor kan veel data verloren gaan. Mobiele harde schijven is daarom een betere oplossing, maar ook hiervoor geld de houdbaarheid als onzeker.
Bedrijven als Microsoft (One Drive), Google (Google Drive), Apple (iCloud), Adobe, Dropbox en sommige providers spelen hier op in. Zij bieden gratis en/of tegen een vergoeding of bij gebruik van hun producten een eigen online opslagcapaciteit aan. Vele huidige generaties hebben hier nog hun bedenkingen bij.
Privé documenten buitenshuis bewaren bij “betrouwbare” organisaties?
2Progress denkt dat dit toch de meest veilige manier van dataopslag is, alleen al als back-up geeft het je de meeste garantie tot behouden van je data. Zij zijn gebonden aan regel- en wetgeving en zijn contractueel meestal verantwoordelijk voor het goed bewaren en beveiligen van uw documenten. Door hun infrastructuur verspreid over vele datacenters zijn zij hier ook toe in staat.

2Progress en de Puzzel!
Door de jarenlange ervaring en generalistische kennis is 2Progress in staat u goed te helpen bij het maken van de juiste keuze naar aanleiding van uw wensen en mogelijkheden thuis.
Wat kost het, wat doen we en kunnen we voor u betekenen?
De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden. We besparen u in ieder geval een hoop tijd met uitzoeken en adviseren u toekomst gericht. Doe zoveel mogelijk zelf is ons eerste advies altijd. Ook na oplevering of einde project streven wij ernaar dat u alles zelf kan onderhouden of beheren. Hiermee bent u niet meer afhankelijk van ons of andere partijen. Natuurlijk is er wel een mogelijkheid voor support d.m.v. jaarlijkse afspraken of incidenteel op oproep. Gratis service voor eventuele gebreken of ongewenste resultaten spreekt bij ons natuurlijk voor zich.
Kostenplaatje: De kosten van 2Progress zal alleen de aantal gebruikte diensturen betreffen. Standaard € 25,- per uur. Vaak hebben mensen thuis al meer in huis dan ze denken. We kunnen dan bestaande apparatuur en systemen gebruiken voor het gewenste resultaat. Wanneer er onderdelen moeten worden aangeschaft, doen we dit altijd in overleg met de klant. We geven hier advies in, maar de keus ligt bij de klant. Zo kan de klant voor € 50,- klaar zijn, maar het kan zo gek als zij zelf wil.
Van een eenvoudige back-up oplossing, een simpele thuisbioscoop(Home cinema) tot een volledig geautomatiseerde woning bestuurd via 1 Smart Device met Windows, iOS of Android besturing!

 

Samen met u maken wij uw woning of pand zo Smart als mogelijk en/of gewenst. We verlaten u niet voordat u tevreden bent!